Clarapelsadvies
Image default
Mode en Kleding

Waarom zijn UGGs zo duur?

Uggs hebben in de jaren 2000 misschien een modeknaller gemaakt, maar ze zijn al veel langer bezig, vooral als je bedenkt dat de laars misschien is uitgevonden door herders die zichzelf warm hielden door schapenvacht om hun voeten te binden. In de jaren 1900 waren de geïmproviseerde voetovertrekken van schapenvacht veranderd in echte laarzen en werden ze gedragen door schaapscharen en gevechtspiloten. In het begin van de jaren zeventig beseften de Australische surfers dat ze van koud naar comfortabel konden gaan door de laarzen aan te trekken nadat ze uit het water waren gekomen.

De sheepskin laarzen maakten de reis naar de Verenigde Staten in 1978, toen twee Aussies de laarzen meenamen en ze op de markt brachten aan hun Californische tegenhangers, die ze verkochten onder het handelsmerk “Ugg“. De sheepskin laarzen hebben misschien hun internationale debuut gemaakt tijdens de Olympische Spelen van 1994 toen Team USA Ugg laarzen droeg, maar ze werden echt groot in 2000, toen Oprah de Amerikaanse Ugg laars een van haar “Favoriete Dingen” noemde en 350 paar kocht voor haar studiopubliek, wat Ugg’s toekomst zo’n beetje bezegelde als een must-have.

Of ze nu in Australië op de markt worden gebracht door verschillende ugg-makers van eigen bodem of in de VS en internationaal door Ugg (die de internationale auteursrechten op de naam heeft), een standaard paar ugg laarzen moet worden gemaakt met schapenleer aan de buitenkant, en een laagje fleece aan de binnenkant, dat bedoeld is om de laars comfortabel te houden in zowel warm als koud weer. Aussie ugg laarzenfabrikant Stockmans Sheepskin Factory zegt op Facebook dat hun producten duur zijn omdat hun dubbelzijdige (fleece en huid) leer door een mens-arbeidsintensief looiproces gaan voordat de huiden klaar zijn om in panelen te worden gesneden. Deze worden dan met de hand gestikt en er wordt een zool aan de onderkant bevestigd om de laars te maken.

Amerikaanse Ugg laarzenfabrikanten gebruiken alleen de behandelde huiden of huiden van schapen die voor de voeding zijn opgevoed om hun schoenen te maken (via Ugg). Hoewel de schoenen in China en Zuidoost-Azië worden gemaakt (via Your Next Shoes), zegt het Amerikaanse bedrijf te werken met leveranciers die voldoen aan hun normen voor ethisch verantwoord inkopen; het eist ook dat ze alle dieren humaan behandelen, zodat gevallen van dierenmishandeling kunnen worden voorkomen. Ugg zegt ook dat het alleen in eigen land schapenvacht koopt in de VS, maar ook in Australië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, die allemaal regels hebben voor de behandeling van dieren.