Clarapelsadvies
Image default
Auto's en Motoren

Verschillen tussen de goedkope inboedelverzekering

Een autoverzekering en eigenlijk alle andere verzekeringen zijn vaak veel van hetzelfde. Slechts in detail zit er wat verschil tussen de polissen van de verschillende verzekeraars. Verschillen zijn er ook als het gaat om inboedelverzekering, dus daar moet je goed op letten. Die verschillen maken echter soms wel een heel groot verschil. Als je op zoek bent naar een goedkope inboedelverzekering is het goed om altijd de polisvoorwaarden heel goed te checken. Een goedkope inboedelverzekering is prachtig, als je amper dekking hebt, heb je er niet veel aan. Nog een tip. Ga niet zelf proberen de waarde van je inboedel te bepalen. Dat is geen doen namelijk. Schakel gewoon een taxateur in of kies voor de inboedelwaardemeter. Die kun je krijgen bij je verzekeraar en heb je heel snel ingevuld. 

Wat is precies gedekt bij een goedkope inboedelverzekering

Heb jij een goedkope inboedelverzekering, maar maak jij je toch wat zorgen over de dekking? Nu we weer richting het einde van het jaar gaan is het toch al de tijd om de verzekeringen eens goed tegen het licht te houden. Overstappen is anno 2020 gemakkelijker dan ooit tevoren. Misschien is het dus de hoogste tijd om de goedkope verzekering in te ruilen voor die bij een andere verzekeraar. Overigens is het goed om vast te stellen dat het niet alleen om een goedkope inboedelverzekering draait. Vanwege de complexheid van deze verzekering is het een belangrijke zaak om vooral te zoeken naar de beste prijs kwaliteitsverhouding want daar kom je immers het verst mee.

Vergoeding bij brand, diefstal, waterschade of blikseminslag

Een dure en een goedkope inboedelverzekering vergoeden de schade aan je inboedel- ook wel huisraad genoemd. Als de schade is veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, diefstal, waterschade of blikseminslag. Behalve voor de spullen ben je met zowel een dure als een goedkope inboedelverzekering ook verzekerd tegen de kosten die gemaakt moeten worden voor het opruimen van de schade. Dat geldt ook voor de kosten die eventueel aan de orde zijn die gemaakt moeten worden om nog meer schade te voorkomen.

 

Hoewel de verschillende verzekeraars in hoofdlijnen zo ongeveer hetzelfde bieden als het gaat om de inboedelverzekering, zijn er wel verschillen. Die verschillen zitten hem in de dekking. Is bij de ene verzekeraar natuurschade en schade die je zelf veroorzaakt bijvoorbeeld wel (deels) vergoed, hoeft dat bij een ander weer niet zo zijn, het is hierbij dus ook belangrijk om de verschillen te controleren.

Geen dekking bij illegale activiteiten en bij achterstallig

Het feit is wel dat zaken waaraan jij zelf schuld hebt doorgaans niet vergoed worden. In dat kader moet je denken aan achterstallig onderhoud bijvoorbeeld. Dat geldt eveneens voor illegale activiteiten uiteraard. Wat betreft natuurschade geldt gemiddeld genomen geen dekking. Dat zag je al bij schades door aardbevingen die de huizen van inwoners in de provincie Groningen opliepen. Bevingen, instortingen van de grond of verzakkingen worden door de verzekeraars niet gezien als iets waarvoor ze dekking moeten bieden. En dus doen de meesten dat ook niet. 

De hoogte van de premie is afhankelijk van een groot aantal factoren

De hoogte van de premie, dat is waar het om draait als je een goedkope inboedelverzekering zoekt. De hoogte is afhankelijk van onder meer de spullen die je in je huis hebt en de grootte van de woning. Om een inboedelverzekering af te sluiten, moet je eerst je hoofd buigen over de te verzekeren som. Met andere woorden, hoeveel is je inboedel waard denk je? Het is voor vrijwel iedereen lastig in te schatten wat de waarde van je huisraad is. Hoe snel worden bepaalde spullen afgeschreven? Van elektronische apparaten is bekend dat dit snel gaat, maar hoe zit het dan met de rest?

 

De goedkoopste inboedelverzekering vind je via Diks!

 

Het is geen doen om zelf de verzekerde som te bepalen daar is expertise voor nodig

Om de verzekerde som vast te stellen wordt vaak de hulp van een taxateur ingeroepen. Nog vaker echter kiezen mensen ervoor om een inboedelwaardemeter te gebruiken. Steeds meer verzekeraars werken met een dergelijk formulier. Opvallend genoeg hoef je alleen zaken als de gezinssamenstelling, het netto inkomen van de kostwinner en de oppervlakte van de woning aan te geven. Verzekeraars halen een gemiddelde uit het formulier en zo komt de inboedelwaardemeter tot stand.

 

Meestal komt de verzekerde som prima overeen met de daadwerkelijke waarde. Om zelf de waarde vast te stellen is moeilijk. Zo Is er verschil tussen bijvoorbeeld dag- en nieuwwaarde. Standaard worden bepaalde spullen op basis van de dagwaarde uitgekeerd en de nieuwwaarde wordt alleen uitgekeerd als de waarde minimaal 40 procent van die nieuwwaarde is. Best lastig dus, de verschillen hierbij lopen best uit een, vandaar dat het echt van belang is dat je de waarde van je spullen goed laat vastleggen.

Overstappen: je wordt volledig ontzorgd tegenwoordig

Heb je de perfecte goedkope inboedelverzekering gevonden en wil je de overstap maken naar een andere verzekeraar? Je wordt tegenwoordig vrijwel volledig ontzorgd. De aanmelding bij je huidige verzekeraar wordt voor je opgezegd en eigenlijk hoef je zelf helemaal niets te doen. Wel moet je voor 31 december aangeven of je de overstap wilt maken. Wacht dus niet te lang met het zoeken naar de voor jou beste goedkope inboedelverzekering.

 

Of je nou een dure of een goedkope inboedelverzekering kiest, sommige spullen zijn simpelweg niet te verzekeren. Erfstukken bijvoorbeeld of spullen die voor jou een sterke emotionele waarde hebben. Hoeveel ze ook voor jou betekenen, je krijgt er niet de hoofdprijs voor. Bovendien zijn dergelijke spullen ook niet in geld uit te drukken. Laat dat dan een schrale troost zijn. 

De woning steeds in perfecte conditie

Nog beter dan te kiezen voor een goedkope inboedelverzekering is om er alles aan te doen ongelukken te voorkomen. Tegen blikseminslag bijvoorbeeld iets te doen en zorg bijvoorbeeld steeds dat de woning in goede conditie is. Voorkomen van ongelukken is een utopie, je kunt er echter wel alles aan doen om onheil te voorkomen. Voor de goede orde; een inboedelverzekering heb je in de standaard versie en in de allrisk uitvoering. In dat laatste geval ben je gedekt tegen zo goed als alle onheil.