Clarapelsadvies
Image default
Aanbiedingen

Eerste hulp bij Striae

Striae, striemen of stretch marks. Het is maar hoe je het zelf wilt noemen. Welke naam je er ook aan geeft, het zijn ongewenste littekens die op heel wat plaatsen op je lichaam kunnen voorkomen, en die de meeste vrouwen of mannen onzeker maken. Toch heeft ongeveer 70% ermee te maken, en zijn ze dus niet onoverkomelijk.

 

Striae, wat is het precies?

Striae of striemen komen voor op verschillende specifieke delen van het lichaam, zoals de benen, billen, rug of buik. Het zijn kleine scheurtjes in de huid en lijken op fijne roze/paarse draadjes. Na verloop van tijd, als je te lang wacht met een behandeling, worden deze wit van kleur en veranderen ze in littekens. Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen voor het verwijderen van striae, zowel in de beginfase als in een later stadium wanneer ze al wit verkleurd zijn.

 

Hoe ontstaat striae?

De paarse streepjes verschijnen natuurlijk niet zomaar. Stretch marks of striemen worden veroorzaakt door een abnormale uitrekking van de huid. Het onderhuidse bindweefsel kan deze groei niet bijhouden en gaat hierdoor scheuren. Vaak ligt hier ook een tekort aan elastische vezels en collageen aan de basis. Om het eenvoudiger uit te leggen: het lichaam heeft niet genoeg elasticiteit en stevigheid, waardoor er bij uitrekking van de huid een onevenwicht ontstaat dat huidscheurtjes veroorzaakt.

 

Een overmatige uitrekking van de huid kan meerdere oorzaken hebben. Denk maar aan vrouwen tijdens de zwangerschap die plots last krijgen van striemen. Deze striemen blijven dan ook tot na de zwangerschap zichtbaar, omdat de huid op korte tijd overmatig werd uitgerekt. Doe je aan bodybuilden, of kende je lichaam op korte tijd serieuze gewichtsveranderingen? Dan is dat waarschijnlijk de oorzaak van de paarse draadachtige littekens.

 

Een plotse, overmatige uitrekking van de huid is echter niet de enige mogelijke oorzaak van stretch marks. Zo kan ook een langdurige blootstelling aan het stresshormoon cortisol aan de basis van striemen liggen. Bovendien is een overmatig gebruik van lokale steroïden een mogelijke oorzaak. Tot slot hoeft er niet altijd een externe factor te zijn. Striemen kunnen namelijk ook gewoon genetisch bepaald zijn.

 

De beste behandeling voor striemen

Zijn de littekens nog paars of roze, en zijn ze dus nog niet wit verkleurd? Dan is een doeltreffende crèmes vaak voldoende. Wanneer een zalf niet werkt, raadpleeg je best een ervaren huidspecialist. Met de juiste behandelingen kunnen zij op een effectieve manier komaf maken met jouw strimae. Zo is Lazeo een expert in huidbehandelingen, en weten zij perfect wat te doen tegen ongewenste striemen, of ze nu al wit verkleurd zijn of niet. Lazeo raadt twee types van behandelingen aan. Een eerste is het anti-striaeprotocol van Lazeo, een behandeling van drie peelingsessies waarbij de huid wordt geïrriteerd zodat een nieuwe huidvorming wordt gestimuleerd. Dat wordt dan gevolgd door sessies met led-licht, waarbij de beschadigde huid wordt hersteld met infrarood. Een andere behandelingsoptie is de fraxel-laser. Dat is een vrij krachtige laser, waardoor de huid zal vervellen en een nieuwe huid ontstaat zonder striae. Er zijn dus zeker een aantal niet-operatieve behandelingen voor jouw striemen, die vrijwel ongevaarlijk en risicovrij zijn.

 

Wil je ook komaf maken met die vreselijke striemen op je lichaam? Neem dan contact op met een huidspecialist in de buurt, en informeer jezelf over de mogelijke behandelingen.