Voor velen hebben de gebeurtenissen van de afgelopen maanden een groot vraagteken achtergelaten over of en hoe doelen te stellen in dit klimaat. Terwijl veel mensen zoals gewoonlijk carrièredoelen stellen, kiezen anderen ervoor elke dag te nemen zoals hij komt. Weer anderen stellen hun doelen over een kortere periode dan gebruikelijk. En voor sommigen zijn de doelen dit jaar meer intern gericht, zoals meer aanwezig zijn, meer verbonden zijn of doelbewuster zijn. Uiteindelijk stellen we doelen in overeenstemming met wat het beste voor ons is. Wat onze benadering van doelen of intenties ook is, we stellen doelen om te zijn waar we willen zijn, te voelen hoe we ons willen voelen, en iets te creëren dat belangrijk en betekenisvol voor ons is. Ze geven ons een zekere mate van controle en verantwoordelijkheid in de huidige tijd en ook voor onze toekomst, zelfs in onzekere tijden. Ik heb mijn hele carrière teams en individuen geholpen hun doelen te stellen in mijn rollen als HR-professional en loopbaancoach. Hier zijn mijn tips over hoe je doelen kunt stellen die blijven hangen en het resultaat kunt creëren dat je echt wilt, ongeacht wat er om je heen gebeurt. 1. Neem de volledige verantwoordelijkheidHoewel veel lijnmanagers en organisaties heel goed zijn in het ondersteunen van loopbaanontwikkeling, ontbreekt het een vergelijkbaar aantal aan de relevante middelen of de neiging om dit te doen. Hoe goed of slecht je baas of organisatie ook is, uiteindelijk creëer en drijf jij je loopbaansucces. Alleen jij weet wat je uiteindelijk wel en niet wilt en wat voor jou werkt en niet werkt. Bovendien heeft uw baas/organisatie geen investering in uw toekomst en hoeft u later niet met de gevolgen te zitten. Door dit proces in eigen handen te nemen, houdt u de touwtjes stevig in handen. 2. Maak uw visie duidelijk en verbind u met het doelZonder enige vorm van visie, kunnen we geen duidelijke richting hebben. Maar als we onszelf toestemming geven om een visie voor ons leven te creëren die verder gaat dan functietitels en salarissen, beginnen we ons denken te openen en verbinden we ons met wat echt belangrijk voor ons is. En als we iets levendig en vaak genoeg visualiseren, denken onze hersenen dat het echt is en beginnen ze nieuwe neurale paden te creëren om ons daar te brengen. Check-in met uw waarden ook hier. Het kennen van je waarden kan je helpen om doelen te stellen, beslissingen te nemen en actie te ondernemen met vertrouwen en afgestemd op je ware zelf. Maak ook duidelijk wat je sterke punten zijn. Volgens onderzoek van Gallup, hebben mensen die hun sterke punten dagelijks gebruiken zes keer meer kans om betrokken, productief en gelukkig te zijn op het werk en minder kans om stress of angst te ervaren. Als je weet wat je sterke punten zijn – waar je goed in bent, waar je plezier in hebt en waar je energie van krijgt – kan dat je helpen doelen te stellen en doelbewust actie te ondernemen voor een gelukkigere carrière en levensstijl.
3. Schrijf SMART-doelen opNu je meer duidelijkheid hebt over wat belangrijk voor je is, kun je beginnen met het stellen van zinvolle doelen. Vraag jezelf daarbij af: Wat is er belangrijk aan dit doel? Wat levert het me op? Wat zal er gebeuren als ik dit doel niet bereik? Dit kan helpen om doelen uit te zoeken die gebaseerd zijn op verwachtingen die niet echt bij je passen. Vraag ook of het je zal uitdagen, je vooruit helpen en je op een bepaalde manier zal stimuleren.
Mocht je moeite hebben om hier zelfstandig uit te komen, via Coachregio vind je jouw ideale coach die je hierbij zal helpen.
|